Vanliga frågor om Brottsofferjouren
Allmänna frågor
1. Är Brottsofferjouren en myndighet?
Nej, Brottsofferjouren Östergötland är en ideell organisation. Alla våra stödjare är volontärer som utför sina uppdrag på sin egen fritid.
Ibland misstas vi för att vara Brottsoffermyndigheten som bland annat beslutar om och betalar ut brottsskadeersättning (ersättning till brottsoffer).
2. Varför finns Brottsofferjouren?
För att alla brottsutsatta, vittnen och anhöriga har rätt till stöd. Då polisen har en mer utredande roll och andra myndigheter och organisationer har mer specifika roller under rättsprocessen, kan Brottsofferjouren erbjuda medmänskligt stöd på brottsoffrens villkor.
3. Hur finansieras Brottsofferjouren?
Brottsofferjouren Östergötlands verksamhet finansieras huvudsakligen av kommunala och statliga bidrag. Vi får också gåvor från företag, organisationer och privatpersoner (läs mer om du hur du kan skänka en gåva till Brottsofferjouren här).
4. Vilken är den vanligaste brottstypen ni kommer i kontakt med?
De vanligaste brottstyperna för de som har kontakt med oss är misshandel, bedrägeri, ofredande, olaga hot, våldtäkt och stöld.
5. Hur får ni kontakt med brottsoffer, vittnen och anhöriga?
De flesta kommer i kontakt med Brottsofferjouren efter att ha polisanmält ett brott. I samband med anmälan ställer polisen frågan om du önskar kontakt med en brottsofferstödjande verksamhet. Svarar du ja så kommer din lokala brottsofferjour att ta kontakt med dig via telefon.
Vi får också kontakt med många brottsutsatta, vittnen och anhöriga genom att de själva kontaktar oss, oftast genom den nationella stödlinjen 116 006.
6. Hur anmäler jag ett brott?
För att anmäla ett brott behöver du kontakta polisen, antingen genom att besöka ditt närmsta poliskontor eller ringa 11414. I många fall kan du även anmäla ett brott digitalt på polisens hemsida. Det är bra om du polisanmäler ett brott så snart som möjligt, för att polisen ska ha störst chans att få tillgång till viktig information och eventuella vittnen under förundersökningen. Du behöver även ha gjort en polisanmälan för att kunna kräva ut ersättning från Brottsoffermyndigheten.
Frågor om stöd
1. Vad erbjuder ni för stöd?
Brottsofferjouren erbjuder:
- Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår.
- Information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor.
- Stöd vid eventuell rättegång.
- Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.
2. Vad händer när jag ringer 116 006?
När du ringer 116 006 får du tala med en rådgivare på Brottsofferjouren Sverige som ger ”första hjälpen”, för att sedan förmedla dig till din lokala jour för vidare stöd. Normalt blir du uppringd av din stödperson inom en till två dagar. Om du behöver stöd vid flera samtal är det alltid samma person du pratar med. Vill du byta stödperson går det bra.
3. Måste jag ha gjort en polisanmälan för att få stöd från er?
Nej, det finns inget krav på polisanmälan från vår sida. Vi ger stöd både före, under och efter en eventuell rättsprocess.
4. Jag är anhörig till en gärningsperson, kan jag kontakta er?
Ja, vi erbjuder stöd även till anhöriga till gärningspersoner.
5. Kostar det något att få stöd från er?
Nej, allt vårt stöd är kostnadsfritt.
6. Erbjuder ni stöd på fler språk än svenska?
Ja, vi erbjuder stöd på ett flertal språk – du kan se vilka här.
7. Kan jag vara anonym i kontakten med er?
Du kan vara anonym om du vill, när du ringer 116 006. Önskar du vidare stöd från en stödjare vid din lokala jour så behöver vi ta dina kontaktuppgifter (telefonnummer) så att de kan kontakta dig. Alla våra medarbetare och volontärer har avgett tystnadslöfte så det du berättar stannar mellan dig och mottagaren.
8. När har ni öppet?
Vår stödlinje och chatt har normalt öppet måndag-fredag 9–19 och lördag-söndag 9–16. Under vissa helger och semestertid kan tiderna variera. Stödpersoner kan ge stöd även på kvällar och helger, det kommer ni överens om tillsammans.
9. Betalar ni ut ersättning till brottsoffer?
Nej, Brottsofferjouren hanterar inga utbetalningar till brottsoffer utan erbjuder endast kostnadsfritt medmänskligt stöd. Däremot kan våra volontärer informera dig som är brottsutsatt om hur du begär ut ersättning. Du kan läsa mer om hur du ansöker om brottsskadeersättning på Brottsoffermyndighetens hemsida.