Volontärer berättar
Lina – stödjare hos Brottsofferjouren Östergötland

Hur kommer det sig att du blev stödjare på Brottsofferjouren?
Jag har alltid tyckt att det är viktigt med volontärsjobb och ville engagera mig i något som hade koppling till min utbildning till socionom. Det kändes också rätt att ge stöd i form av just samtal, och att få prata med alla möjliga människor.
Blev det som du tänkte dig?
Både ja och nej! Uppdraget är ungefär som jag trodde men jag kunde inte ana vilka typer av människor jag skulle möta, från en massa olika omständigheter. Det är mycket mer variation, och det har blivit tydligt att det verkligen är ett individuellt stöd jag får ge.
Vad är roligast med uppdraget som volontär?
Att kunna göra skillnad fast man bara sitter och pratar i telefon. Jag får så mycket tacksamhet. Det blir ett fint utbyte när en vill ge och en vill ha stöd.
Henric – stödjare hos Brottsofferjouren Östergötland

Hur kommer det sig att du blev stödjare på Brottsofferjouren?
Jag är intresserad av juridik och rättssamhället. När jag slutade jobba ville jag fortsätta att hålla huvudet igång med en meningsfull sysselsättning.
Hur har det gått?
Jag tycker att jag har kommit in i uppdraget bra, även om det var lite pirrigt i början att ringa de första samtalen. Då hade jag en manual som jag följde, men nu är jag trygg i vad som förväntas och har hittat mitt eget sätt. När jag har frågor får jag bra hjälp från jourens andra volontärer.
Vi stödjare är helt vanliga människor med sunda värderingar. Vår uppgift är att lyssna och på och stötta brottsoffer, till exempel genom att hjälpa dem att ta reda på olika saker. Många vill mest ha någon att prata med.
Vad är roligast med uppdraget som volontär?
När jag kan hjälpa en person så att den kommer vidare efter brottet! Jag tycker också att det är spännande uppdrag som dessutom är väldigt lärorikt.
Barbro – stödjare hos Brottsofferjouren Östergötland

Hur kommer det sig att du blev stödjare på Brottsofferjouren?
Jag var nybliven pensionär när jag stötte på en bekant som tyckte att jag skulle bli volontär här. Jag var tveksam då jag inte ville binda mig men fick tipset att gå utbildningen först och bestämma mig sedan. Så det gjorde jag.
Hur gick det?
Det blev en fantastisk upplevelse! Utbildningen var väldigt bra, jag fick träffa nya människor och använda mina kunskaper i ett helt nytt sammanhang. Det var verkligen mitt i prick, både utmanande och lärorikt. Vår lokala jour var nystartad då och alla hjälptes åt. Vi hade ju ingenting – inga pengar, ingen lokal, ingen anställd.
Nu har vi kommit långt och vi som stödjare får vara med och påverka och forma verksamheten – om vi vill det. Jag motiveras av sammanhanget och av att fylla på med mer kunskap.
Vad är roligast med uppdraget som volontär?
Alla samtal där jag känner att jag gör skillnad för en annan människa. När jag kan bidra till att personen får ork och kraft att ta tillbaka makten över sin situation.
Nadia – stödjare hos Brottsofferjouren i Storgöteborg

Vad innebär det att vara stödjare?
– Det innebär att finnas som ett medmänskligt stöd för personer som varit utsatta för brott och för de som bevittnat brott eller är anhöriga till personer som utsatts. Vi finns här för personer före, under och efter rättsprocessen, vilket innebär att vi även kan hjälpa till med frågor rörande rättsfallet. Vi kan antingen ha kontakt per telefon eller träffa personerna på vårt kontor, beroende på vad de föredrar.
Varför bestämde du dig för att engagera dig i Brottsofferjouren?
– Jag har läst en master i mänskliga rättigheter och brinner för att kunna ge stöd till utsatta människor. När jag fick höra om Brottsofferjouren var det ett naturligt val att engagera mig, då jag kände att både min utbildning och hur jag är som person passar för arbetet. Att dessutom få arbeta med människor som är lika passionerade för allas lika rättigheter är inte heller helt fel!
Vad är det bästa med att vara volontär?
– Det bästa med att vara volontär är känslan att kunna finnas där för personer som behöver någon som lyssnar fördomsfritt på dem. Brottsoffer behöver få veta att det finns människor som tror på dem och stöttar dem genom hela processen, oavsett utfallet av en eventuell rättsprocess. Det finns ingen bättre känsla än att, efter att ha gett det stöd som personen behöver, säga hejdå med vetskapen att denne förhoppningsvis mår lite bättre än innan vi hade kontakt.
Munira – språkstödjare hos Brottsofferjouren i Jönköping

Vad gör du som språkstödjare och vilka språk ger du stöd på?
– Jag ger stöd på gujrati, hindi och urdu. De som har gått genom något, vill gärna ha någon som lyssnar på en. Jag är en bra lyssnare. Därefter ger jag vägledning om det så önskas och behövs.
Hur kom det sig att du ville engagera dig i Brottsofferjouren?
– När man är inflyttad i ett nytt land så finns mycket som man inte känner till. Och för de personer som behöver stöd, vill jag gärna bidra med min kunskap.
Vad är det bästa med att vara volontär hos BOJ?
– Det bästa är att kunna stå bredvid någon som faktiskt behöver en.